GALERIA OAMENILOR DE SEAMĂ

galeria_2

Fălticeni, str. Sucevei, nr. 91
Program:
Marţi – Duminică 09.00 – 17.00
Luni program administrativ

Taxa de vizitare (2019): 4 lei / persoană

Taxa foto: 5 lei

Taxa video: 10 lei

Convingătoare frescă a vieții și creației unor personalități ale culturii, artei și științei românești, Galeria Oamenilor de Seamă, și-a deschis porțile la 16 iunie 1972, în casa donată de scriitorii Horia și Vasile Lovinescu.

Casa a fost construităm în 1850,fiind înscrisă în lista monumentelor istorice din județul Suceava.  Este o unitate muzeistică originală, unică în felul ei prin diversitatea și bogăția personalităților prezentate intr-o viziune unitară, prin valoarea inestimabilă a fondului ei documentar.

Primul coordonator al activităţii muzeale a fost scriitorul Eugen Dimitriu. Din anul 1975 până în vara anului 2012, conducerea instituţiei a fost asigurată de profesorul Adrian Cocârţă.

În sălile muzeului vizitatorul face cunoștință cu o bogată gamă de valori informaționale: manuscrise, fotografii rare, cărți, documente, opere de artă, ziare, reviste, texte,aprecieri asupra vieții si activității personalităților prezente in galerie,  mărturii despre legatura lor cu orașul Fălticeni și alte exponate cu valore culturală și istorică.  Cele  șapte camere se constitue intr-o adevărată monografie a spiritualității locale.

În 2012, când s-au împlinit 40 de ani de la inaugurarea Galeriei Oamenilor de Seamă, muzeul a fost redeschis pentru vizitatori după trei ani în care s-a derulat lucrări de reabilitare şi consolidare. O investiţie de aproape 10 miliarde de lei finanţată din bugetul local al Consiliului Local Fălticeni. Proiectul a vizat: refacerea lucrărilor de arhitectură, consolidarea structurii şi refacerea instalaţiilor electrice, apă canalizare, încălzire, etc.

INFORMAȚII DETALIATE DESPRE MUZEU ȘI EVENIMENTELE EXPOZIȚIONALE