CASA MEMORIALĂ „MIHAIL SADOVEANU”

casa_sadoveanu_1

Acest blog are caracter informativ și utilizează informații oficiale.

Fălticeni, str. Ion Creangă, nr. 68
Jud. Suceava, România

Tel. 0740.034.222

Program de funcționare:

Marţi – duminică: 09.00 – 17.00 
Luni program administrativ

Taxa de vizitare (2019): 4 lei / persoană

Taxa foto: 5 lei

Taxa video: 10 lei

Iniţiativa înfiinţării unei Case Memoriale „Mihail Sadoveanu” a fost luată în toamna anului 1986, când s-a ajuns la o înţelegere cu ultimul proprietar, Dumitru Racoveanu, să fie cumpărată casa şi o parte din grădină, pentru care urma să fie achitată o anumită sumă de bani.

Suma necesară a fost obţinută din contribuţiile benevole ale unui însemnat număr de cetăţeni ai oraşului. În amenajarea casei memoriale, un preţios ajutor a fost primit din partea celor două fiice ale scriitorului, Profira şi Ecaterina, precum şi din partea domnului Constantin Mitru, fratele celei de a doua soţii a lui Mihail Sadoveanu.

Casa a intrat în circuitul cultural, ca muzeu memorial, la data de 5 iunie 1987. Cele şase spaţii (holul de intrare, camera scriitorului, dormitorul, un alt hol, sufrageria şi „odaia naţională”) ne-au permis să oferim vizitatorilor o autentică lecţie de istorie şi critică literară.

Pe capitole, distingem următoarele:

– Perioada Paşcani, Fălticeni, Iaşi, Bucureşti;

– Opera scriitorului (majoritatea cărţilor sunt în ediţii princeps);

– O galerie a portretelor cu chipul său, surprins şi în pictură şi sculptură;

– Sala pasiunilor (pescar, vânător, şahist);

– Locul prozatorului Sadoveanu în cultura naţională şi internaţională, implicarea sa în realităţile social-politice ale ţării.

De asemenea, au fost extinse investigaţiile asupra prezentării cărţilor transpuse pe pelicula cinematografică sau pe scena unor teatre din ţară şi de peste hotare şi sunt surprinse etapele principale ale apariţiei operei sale în peste 750 de ediţii (dintre care, peste 230, în străinătate).

Muzeul dispune şi de câteva piese aparţinând patrimoniului cultural (picturi, sculpturi): bust „Mihail Sadoveanu”, realizat de sculptorul Ion Irimescu; trei picturi (Poarta casei lui Sadoveanu, Uliţa Rădăşeni şi Dumbrava Minunată) aparţinând lui Aurel Băeşu, Peisaj, realizat de Dimitrie Sadoveanu; portretele Despinei – Lia Sadoveanu, Profirei Sadoveanu şi Teodorei Sadoveanu, realizate de Nelly Ştiubei.

La Fălticeni a petrecut cele mai mai importante perioade din viaţă: adolescenţa, tinereţea şi primii ani ai maturităţii, aici a scris 31 de cărţi, Fălticeniul reprezintă perioada de formare şi consacrare a scriitorului.

muzeograf Ana Nazarov

INFORMAȚII DETALIATE DESPRE MUZEU ȘI EVENIMENTELE EXPOZIȚIONALE